
Söyledik.com (9 Mayıs 2021)
Deniz Berktay – Kiev
Rusya ile Ukrayna arasında gerilimin artması, ABD’nin bundan yararlanarak bölgede ağırlığını arttırma çabaları, 10 Nisan’da Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Türkiye’yi ziyaret etmesi ve bunun hemen iki gün sonrasında Rusya’nın 1 Haziran’a kadar Türkiye’yle uçuşlara ara verdiğini açıklaması (korona virüsü salgını gerekçe gösterilse de Türkiye’de, Rusya’da ve Ukrayna’da hemen herkesin Türk-Ukrayna yakınlaşmasına tepki olarak yorumladığı bir gelişme), şu soruyu tekrar tekrar gündeme getiriyor: Türkiye, hem Rusya’yla hem de Ukrayna’yla yakınlaşabilir mi?
Sorunun yanıtını en baştan verebiliriz: Evet, mümkün. Fakat, iki ülkenin özelliklerini göz önünde bulundurmak ve hangi alanlarda işbirliği yapılacağını iyi seçmek şartıyla.
Ukrayna’da 2014 yılına kadar, kimi zaman Batı yanlısı, kimi zaman Rusya yanlısı siyasetçiler iktidara geliyordu. 2014 yılında Ukrayna’da yönetimin Batı yanlılarının düzenlediği bir ihtilalle değişmesi, Rusya’ya yakın çizgideki dönemin Cumhurbaşaknı Viktor Yanukoviç’in Rusya’ya kaçması, Rusya’nın da bunu tanımayarak Ukrayna’ya kısmi müdahalede bulunması (Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rus yanlısı ayrılıkçı grupların Rusya’dan destek alarak iki il merkezini ele geçirmesi), iki ülkeyi fiilen savaş haline getirdi. Nitekim Ukrayna’daki resmi söylem, Donbas’ta ayrılıkçılarla yapılan mücadeleyi, “Rusya-Ukrayna Savaşı” olarak adlandırıyor. Ancak bu savaş söylemine rağmen, Ukrayna, Rusya’yla ne ticari ilişkilerini, ne de diplomatik ilişkilerini kesebilmiş değil. Rusya, üç yıl öncesine kadar, Ukrayna’nın en büyük ticari ortağı olmaya devam ediyordu (ki o esnada iki ülke arasında dört yıldan beri fiilen savaş hali devam etmekteydi), geçtiğimiz yılsa, Çin ve Almanya’nın ardından üçüncü sırada yer aldı. Diplomatik ilişkilere gelecek olursak, her şeyden önce Rusya’da yüz binlerce Ukrayna vatandaşının çalışıyor olması, Ukrayna’nın buradaki diplomatik temsilcilikleri kapatmasını zorlaştıran bir etken. Sonuçta, iki ülke, asgari sayıda diplomatla, birbirlerinin ülkesinde diplomatik ilişkileri sürdürüyor.
Makalenin devamını okumak için tıklayınız
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
KARADENİZ’DE SAVAŞ MI ÇIKIYOR? - SÖYLEDİK.COM - 14.04.2021
Deniz BERKTAY 15.04.2021 -
BELARUS'UN ANATOMİSİ - SÖYLEDİK.COM - 21.08.2020
Deniz BERKTAY 24.08.2020 -
DOĞU-BATI ÇATIŞMASININ DİNİ CEPHESİ - SÖYLEDİK.COM.TR - 29.12.2018
Deniz BERKTAY 02.01.2019 -
VE ORTODOKS DÜNYASINDA İPLER KOPTU - SÖYLEDİK.COM.TR - 12.10.2018
Deniz BERKTAY 12.10.2018 -
ORTODOKS DÜNYASINDA İPLER KOPUYOR - SÖYLEDİK.COM.TR - 13.09.2018
Deniz BERKTAY 18.09.2018
-
UN REPORT ON MYANMAR REVEALS THE GENOCIDAL INTENT AGAINST ROHINGYA MUSLIMS - DAILY SABAH - 03.10.2018
Teoman Ertuğrul TULUN 05.10.2018 -
ARMENIAN PRESS AND THE TURKISH TOLERANCE - 27.10.2023
Deniz ÜNVER 27.10.2023 -
AB, RUMLARIN SİYASİ RÜŞVETİNE DUR DEDİ - ATAATUN.ORG - 25.08.2020
Ata ATUN 31.08.2020 -
JOINT DECLARATION OF THE 8TH SUMMIT OF THE ORGANISATION OF TURKIC STATE - ORGANIZATION OF TURKIC STATES - 13.11.2021
Organization of Turkic States 15.11.2021 -
THE ESENBOĞA ATTACK THIRTYFIVE YEARS ON
Sean Patrick SMYTH 10.10.2017