
AVİM
23.01.2015
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çanakkale Savaşı’nın 100. yıldönümü anma merasimlerine dair davetine yanıtından üç gün sonra Başbakan Davutoğlu Ermenice de dahil sekiz farklı dilde haftalık Ermenice-Türkçe Agos Gazetesi’nin kurucusu mümtaz gazeteci Hrant Dink’in sekiz yıl önce İstanbul’da öldürülmesi anısına bir mesaj yayınlamıştır. Bu, Türkiye’nin ‘Ermeni meselesi’ hakkındaki yaklaşımını sergileyen açıklamalar serisinin son bir örneğidir.
Başbakan Davutoğlu mesajında Ermeniler ve Türkler’in “800 yıllık ortak tarihi”nin altını çizmekte, “Ermeni kültür varlıkları ile Osmanlı/Türk kültürüne değerli katkılarda bulunmuş Ermeni şahsiyetler”i anmakta, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı İmparatorluğu’ndan devraldığı önemli meselelerden birine duygu ve düşünceleriyle ışık tutmaya çalışan” bir aydın olarak Hrant Dink’in önemini vurgulamaktadır.
Başbakan Davutoğlu mesajında “savaş şartlarında başvurulan zorunlu yer değiştirme politikalarının, 1915 dâhil, gayri insani sonuçlar doğurduğu”nu ifade etmektedir.
Bu ifadeler Türkiye’nin ‘Ermeni meselesi’ konusundaki duruşunu göstermeleri açısından büyük bir öneme sahiptir.
Yaygın Ermeni siyasal söyleminin ana klişelerinden biri Türkiye’nin Ermenilerin Anadolu’daki ve Osmanlı-Türk tarihindeki izlerini yok etmek arzusunda olduğudur. Ermeniler bunu “soykırımın son aşaması” şeklinde yansıtmaktadırlar. Başbakan Davutoğlu’nun mesajındaki açıklamalar bu iddiaları çürüten güçlü ifadelerdir. Başbakan Davutoğlu Anadolu’daki tarihsel Ermeni varlığını teslim etmenin yanında Ermenilerin Türkiye’nin kültürel zenginliğine katkılarını takdir etmektedir.
Yaygın Ermeni siyasal söylemi Türkiye’nin Ermenistan ve Türkiye arasında çözüm bekleyen sorunların olduğunu dahi açıkça kabul etmediği ve Ermenilerin Birinci Dünya Savaşı yıllarında yaşadıkları acılar karşısında duyarsız kaldığı propagandasını yapmaktadır. Buna karşılık Başbakan Davutoğlu iki halk arasında sorunlar olduğunu açıkça ifade etmekte, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık resmi web sitesinde, Türkiye’nin Ermenilerin Birinci Dünya Savaşı esnasında yaşanan olaylardan dolayı hissettikleri “köklü acılar” dolayısıyla duyduğu üzüntüyü ifade etmektedir. Başbakan Davutoğlu, “karşılıklı güven ve işbirliği”nin tesisi için “insani ilişkiler” ve diyaloğun büyük önemine işaret etmektedir. Bu bağlamda, Ermenileri “Türkiye'yi daha fazla ziyaret ederek karşılıklı önyargıları kaldırmaya” davet etmektedir.
Cumhurbaşbakı Sarkisyan ve Başbakan Davutoğlu’nun son günlerdeki mesajları yan yana konulduğunda ikisi arasındaki köklü yaklaşım ve üslup farkı dikkat çekmektedir. Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Ermeni tarafının yararsızlığı çoktan anlaşılmış onlarca yıllık bir geçmişe sahip yaklaşımının gözden geçirilmesi konusunda bir eğilime sahip olduğu hakkında herhangi bir işaret vermemektedir. Buna karşın, Başbakan Davutoğlu, belli ölçülerde bir öz eleştiri eşliğinde, Türkiye’nin her iki tarafın da faydasına olacak yeni bir yaklaşımın tesis edilmesi hususundaki istekliliğini ilan etmektedir. Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın müstehzi üslubu ve manipülatif argümanları karşısında Başbakan Davutoğlu müsamahakar ve samimi bir üslup kullanmaktadır.
Cumhurbaşkanı Sarkisyan ve Başbakan Davutoğlu’nun mesajları karşısında, Ermeniler ve Türkler arasında uzlaşmanın sağlanabilmesi hakkındaki imkan ve engellerin nerede olduğu ve kimden kaynaklandığını takdir etmek Ermeniler, Türkler ve bu meseleyle ilgilenen herkese düşmektedir.
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
MEVCUT OTSA YÖNETİMİNİN KÖPRÜLÜ VE ADIVAR İSİMLERİNİ KALDIRMAYA YÖNELİK YENİ ÇABALARI
AVİM 24.02.2022 -
AVİM “AVRASYA BAKIŞ AÇISI- TÜRKİYE VE AVRASYA’DAKİ GELİŞMELER” KONULU BİR BEYİN FIRTINASI TOPLANTISI DÜZENLEMİŞTİR
AVİM 19.02.2014 -
SOYKIRIMCILARA İSPANYA VE İSVEÇ DARBESİ
AVİM 26.05.2015 -
2024 YILININ KISA BİR ÖZETİ
AVİM 31.12.2024 -
ERMENİ MİLİTANLAR ADALET ÖNÜNDE
AVİM 05.10.2017
-
TATİLLERDEN SONRA ERMENİ SORUNU I
Ömer Engin LÜTEM 05.09.2011 -
WASHINGTON GÖRÜŞMELERİ VE BARIŞ ANTLAŞMASININ ÖNÜNDE KALAN TEK ENGEL: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Selenay Erva YALÇIN 21.08.2025 -
DÜZELTME - İSVİÇRE’DE MAĞDUR EDİLEN TÜRKLER
Ali Murat TAŞKENT 29.11.2015 -
TÜRKPA KURULUŞUNUN 10.YILINDA İZMİR’DE TOPLANDI
Vuslat Nur ŞAHİN 22.11.2018 -
ORTA KORİDOR’DA GELİŞEN TRANSİT GÜZERGAHLAR
Bekir Caner ŞAFAK 19.03.2025
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 24.10.2025
“BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİ” BAŞLIKLI KONFERANS
