
İsviçre Parlamentosu ve CSI (Uluslararası Hristiyan Birliği) iş birliğiyle kurulan ve Güney Kafkasya’da kalıcı barışı tesis etmek için vücut bulduğu iddia edilen ”Karabağ İçin Barış Girişimi” adlı platform, geçtiğimiz pazartesi günü ilk toplantısını Bern’de gerçekleştirmiştir.[1] Azerbaycan ve Ermenistan için artık bir müzakere konusu olmaktan çıkan ve Azerbaycan’ın hâkimiyetinin uluslararası hukuka dayanılarak dünya kamuoyunca tanındığı Karabağ bölgesi ile ilgili beyhude ara bozma çabalarının önemli bir göstergesi olan bu toplantı, içeriği itibarıyla da kışkırtıcı konuşmalara ev sahipliği yapmıştır.
Girişimin eş başkanı Müller-Altermatt, İsviçre’nin insan hakları savunuculuğu sıfatıyla sözde Karabağ meselesindeki rolünün öneminden bahsetmiştir. Karabağ Ermenilerinin süreç içinde tehdit edildiği, aç bırakıldığı ve sınır dışı edildiği gibi asılsız ve tarafımızca incelenmiş[2] iddialar da eş başkanın konuşmasında kendine yer bulmuştur.[3]
Bir diğer katılımcı Tadevosyan, Azerbaycan hâkimiyetinde bulunan Karabağ bölgesinin sözde sağlık bakanı olarak tanıtılmıştır. Kendisi, bölgeden göç edenlerin Ermenistan’da barınma sıkıntısı çektiğinden bahsetmiştir.[4] Bilindiği üzere Ermenistan hükümeti bir süre Karabağ’dan göç eden Ermeniler için barınma yardımı sağlamıştır. Geçtiğimiz haftalarda bu yardımın kesileceği duyurulmuştur.[5] Yardım kesintisi hakkında herhangi bir açıklama yapmayan Tadevosyan, Ermeni diasporasının ve İsviçre’nin sürece kendi lehlerine yaklaşımını kamuoyuna hatırlatmıştır.
Ermenistan’ın eski dışişleri bakanı Oskanyan da toplantıya katılan isimler arasındadır. Ermenilerin Karabağ’a dönüşünün siyasi değil insani bir istek olduğun vurgulayan Oskanyan, uluslararası hukukun geri dönüşü desteklediğini ifade etmiştir.[6] İlginçtir ki Azerbaycan’ın Karabağ’daki hâkimiyetinin tanınmaması suretiyle çiğnenen uluslararası hukuk, Ermenilerin geri dönüşü söz konusu olduğunda savların en büyük dayanağı haline gelmektedir. Diasporanın ve İsviçre’nin ikiyüzlü tavrının bir başka göstergesi olan bu durum, barışın tesisi amacıyla kurulduğu iddia edilen girişime de güven duyulmasını engelleyen önemli bir sebeptir.
Toplantıda ayrıca İsviçre’nin 2026’da AGİT'e (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) başkanlık edeceğinden bahisle sözde Karabağ meselesinin dünya kamuoyuna duyurulması için bir fırsat doğabileceği de vurgulanan başlıklardandır.[7] Ortada çözülmesi gereken bir sorun yokken, parlamento üyelerinin ve barış karşıtı eski yetkililerin bir araya gelerek neyi çözmeye çalıştığı izaha muhtaçtır. Hal böyleyken tarafların müzakere etmediği, sonuçlandırıp bir kenara kaldırdığı, uluslararası hukukun mevcut durumu desteklediği günümüz koşullarında sözde meselenin yalnızca CSI ve İsviçre Parlamentosu ile sınırlı kalmayıp dünyaya yayılmak istenmesi akıl ve mantıkla açıklanabilecek bir hedef olarak görünmemektedir.
Toplantıya CSI cephesinden katılan Veldkamp; ABD, AB, Rusya gibi büyük güçlerin Güney Kafkasya’daki gerilimleri engellemeye çalıştığını, bu girişim vesilesiyle bu güçlerin toplanarak temeli adalet olan kalıcı barışı tesis edebileceğini ifade etmiştir.[8] Bu açıklama, bölgeyi ve koşulları uzun zamandır takip etmeyen bir kimsenin sözleri olarak yorumlanmalı ve göz ardı edilmelidir. Taraflar barış sürecine üçüncü devletlerin müdahalesini istemediklerini defaatle belirtmişlerdir. Sözü geçen “büyük güçler” ise barış sürecine karşı konumları aşikâr olan üçüncü devletlerdir.
Ayrıca belirtmek gerekir ki toplantıda artık Azerbaycan hâkimiyeti altında olan ve Karabağ olarak adlandırılan bölge, uluslararası hukuka aykırı şekilde “Nagorno (Dağlık) Karabağ” adıyla lanse edilmiş ve tartışmalar bu kavram etrafında yürütülmüştür. Uluslararası hukuk dayanak alınarak toplandığı iddia edilen girişimin asıl yüzü böylece toplantının tamamında hukuksuzluk yapılmak suretiyle kendini belli etmiştir.
Sonuç olarak barış sürecinin bir tarafının Azerbaycan olduğu unutularak yapıldığı düşünülen açıklamalar, tarafların hakkında görüşmeye gerek duymadığı mevzuları konu almaktadır. Altı çizilerek belirtildiği üzere farklı siyasi görüşlerden 19 parlamento üyesi bu girişim için bir araya gelmiştir. Mesele Diasporaya destek, Türk ve barış karşıtlığı olduğunda tüm farklılıkları bir kenara bırakıp kolaylıkla bir araya gelebilen grup, İsviçre’nin barış ve normalleşme süreçlerine karşı konumunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu ve bunun gibi girişimlerin bölgede somut bir farklılık yaratmayacağı bilinen bir gerçektir. Ne var ki Ermenistan, hâlihazırda hassas olan barış sürecine zarar gelmesini engellemek amacıyla girişimin Ermenistan’ın mevcut politikaları ile çeliştiğine dair resmi bir açıklama ortaya koymadıkça soru işaretleri de varlığını korumaya devam edecektir.
*Görsel: Asbarez
[1] “Swiss Lawmakers Promote Nagorno-Karabakh Peace Initiative”, Swissinfo, 27 Mayıs 2025, https://www.swissinfo.ch/eng/foreign-affairs/swiss-lawmakers-promote-nagorno-karabakh-peace-initiative/89416848.
[2] Mehmet Oğuzhan Tulun, “Karabağ Anlatısını Kontrol Etme Mücadelesi: Ermeni Sivillerin Güvenliğine Karşı Azerbaycan Devletinin Egemenliği”, AVİM, 10 Ekim 2023, https://www.avim.org.tr/public/index.php/tr/Analiz/KARABAG-HAKKINDAKI-ANLATIYI-KONTROL-ETME-MUCADELESI-ERMENI-SIVILLERIN-GUVENLIGI-ILE-AZERBAYCAN-DEVLETLETININ-EGEMENLIGI-KARSI-KARSIYA.
[3] “Swiss Peace Initiative for Nagorno Karabakh Launched in Bern”, Asbarez, 27 Mayıs 2025, https://asbarez.com/swiss-peace-initiative-for-nagorno-karabakh-launched-in-bern/.
[4] Swiss Peace Initiative for Nagorno Karabakh Launched in Bern”, Asbarez, 27 Mayıs 2025, https://asbarez.com/swiss-peace-initiative-for-nagorno-karabakh-launched-in-bern/.
[5] Anush Mkrtchian, “Armenian Government Defends Sharp Cut In Housing Aid To Karabakh Refugees”, Azatutyun, 8 Nisan 2025, https://www.azatutyun.am/a/33377404.html.
[6] “Swiss Peace Initiative for Nagorno Karabakh Launched in Bern”, Asbarez, 27 Mayıs 2025, https://asbarez.com/swiss-peace-initiative-for-nagorno-karabakh-launched-in-bern/.
[7] “Swiss Peace Initiative for Nagorno Karabakh Launched in Bern”, Asbarez, 27 Mayıs 2025, https://asbarez.com/swiss-peace-initiative-for-nagorno-karabakh-launched-in-bern/.
[8] “Swiss Peace Initiative for Nagorno Karabakh Launched in Bern”, Asbarez, 27 Mayıs 2025, https://asbarez.com/swiss-peace-initiative-for-nagorno-karabakh-launched-in-bern/.
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI VE TURANCILIK, PANTÜRKİZM İDDİALARI
Selenay Erva YALÇIN 03.10.2024 -
İSVİÇRE’NİN TARAFLI VE BARIŞA HİZMET ETMEYEN TUTUMU - 3
Selenay Erva YALÇIN 20.06.2025 -
CANTERBURY HİKÂYELERİ: BAŞPİSKOPOS WELBY’NİN İSTİFASI VE ERMENİSTAN’IN DESTEK ARAYIŞI
Selenay Erva YALÇIN 20.12.2024 -
AZERBAYCAN-ERMENİSTAN BARIŞ SÜRECİ: PAŞİNYAN OLUMLU AÇIKLAMALARINA BİR YENİSİNİ EKLEDİ
Selenay Erva YALÇIN 05.12.2024 -
ERMENİ APOSTOLİK KİLİSESİ ANTELİAS (KİLİKYA) KATOLİKOSU ARAM I VE PAPA FRANCIS I GÖRÜŞMESİ
Selenay Erva YALÇIN 05.07.2024
-
ERMENİ APOSTOLİK KİLİSESİ’NİN ABD DOĞU PİSKOPOSLUĞU İHANETİ ANLATIYOR
Ahmet Can ÖKTEM 18.05.2021 -
PAPA’NIN GÜRCİSTAN ZİYARETİ VE EKÜMENİZM
AVİM 19.08.2016 -
İSVEÇ, ERMENİ, SÜRYANİ/KELDANİ ÖLÜMLERİNİ SOYKIRIM OLARAK TANIYAN YASA TASARISINI GERİ ÇEKTİ
Cemre Dilay BOZTEPE 25.05.2015 -
ORTAK GÜVENLİK ÖRGÜTÜ’NÜN KIRGIZİSTAN ZİRVE TOPLANTISI
Alev KILIÇ 30.05.2013 -
D.L. PHİLLİPS’İN TÜRKİYE-ERMENİSTAN PROTOKOLLERİ DİPLOMATİK TARİHİ 2
Ömer Engin LÜTEM 27.03.2012
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 24.10.2025
“BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİ” BAŞLIKLI KONFERANS
